Balın Faydaları Nelerdir?
Balın faydaları nelerdir? hakiki balın faydaları bal ile yapılan doğal ilaçlar nelerdir? zencefilli balın faydaları nelerdir? gibi soruları yanıtlayacağız. Kahvaltıların vazgeçilmez aslında gün boyu öğünlerde yenilebilir olan şifanın kaynağı balın faydaları saymakla bitmez. Pek çok hastalığa deva olan bal B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balın, Cilde ve saça iyi gelen bal antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir.
Balın Faydaları Nelerdir?
Peygamber efendimiz s.a.v “bal yiyin, zira içinde bal bulunduğu için, meleklerin rahmet dilemediği hiçbir ev yoktur. “
“Her sabah bal şurubu içenler hasta olmaz. Benim nazarımda bal gibi şifa yoktur. ” Bal mide ve bağırsak bozukluklarına iyi gelir. Mide on iki parmak bağırsağındaki ülserlerin ve dış yaraların kapanmasını sağlar. Romatizma, kalp, akciğer, karaciğer ve cilt hastalıklarında oldukça başarılıdır. Damar sertliği ,sinir hastalıkları ve kansızlığa faydalıdır. Bal hem kabızlığı gideren hem de ishali durduran muhteşem bir ilaçtır. Bal yemek insanı gençleştirir ve insanı dinç tutar. Şifalı özelliklerinden dolayı bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubu için gerekli bir besin kaynağıdır. Hakiki bal kovandan alındıktan ,yaklaşık 4-5 hafta sonra kristalleşmeye başlar. Donmuş balın kristalleri incedir . Büyük kristalli balın kalitesi düşüktür. Bazı bal türleri kristalleşmeyebilir. En kıymetli bal ilkbahar ve yazın alınan baldır. İlaç olarak kullanılacaksa bu balın tercih edilmesi gerekir.
Bir nohut tanesi kadar propolis ve aynı miktarda balmumunu , bal ile birlikte çiğnemek , ağız ve burun damarlarındaki tıkanıklıkları giderir.
Varis yaralarına , kangren yaralarına , ağız yaralarına ,çıbanlara , ciltte oluşan iltihaplı yaralara bal sürmek şifalıdır.
Bal göze ve göz yaralarına merhem , ağız temizleyici ve damar açıcı olarak da kullanılır.
Kulağa eşit miktarlarda bal ve ılık suda eritilmiş kaya tuzu damlatmak kulağı iltihaptan temizler.
Bademcikler şiştiğinde ağızda bal tutmak faydalıdır.
Bal ,uykusuzluğun en iyi ilacıdır.
Şekeri yüksek olan olan hastalar da, bir çay kaşığından başlamak şartıyla , her gün 1 tatlı kaşığından bir çorba kaşığına kadar bal tüketebilirler ve hakiki bal tedavisiyle bu hastalıktan kurtulabilirler.
Bal , yemek ile birlikte veya yemekten hemen sonra yenirse , tüm şifa özelliğini kaybeder , alerjik etki yapabilir. Balın fazlası şişmanlıktır, tembellik yapar , uykuyu artırır. Şifa amacıyla bal tüketmek isteyen , her sabah veya akşam aç karnına 1 çorba kaşığı bal yiyebilir. Ancak bu bal bir öğün yerine geçer , yani ardından yemek yenmez. Balla birlikte su içmede bir sakınca yoktur. Bir diğer seçenek de , sabah ve akşam yemekten önce birer tatlı kaşığı bal yemektir. Birkaç günü sadece bal ile geçirmek isteyen ise , günde 100-150 gr. bal yiyebilir. Her gün bal bir insanın günde 1 çorba kaşığından fazlasına ihtiyacı yoktur.
Bal buzdolabında saklanmak yerine serin ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Bal cam veya tahta kap içinde ağzı kapatılarak , sahip olduğu şifa özelliğini kaybetmez ve senelerce saklanabilir.
Bal ile yapılan doğal ilaçlar?
bir kilo tereyağı su içinde 10 dakika kaynatılır su üzerine toplanan tereyağı toplanır. 500 gram bal ile karıştırıp yara egzema ve yanık üzerine sürerek tedavi edebilirsiniz.
3 yemek kaşığı papatya 500 gram sıcak su koyarak bir saat demlenmeye bırakın 40 dereceye kadar soğuduktan sonra süzün ve 3 yemek kaşığı bal ilave edin bu karşım anjın, ağız, dil, mide ve bağırsak yaraları için oldukça faydalıdır.
1 çorba kaşığı bal 1 bardak elma suyu içinde eritip her sabah aç karnına içilirse karaciğer hastalarına faydaları oldukça iyidir.
orta kulak iltihabi mantar ve kulak uğultusuna iyi gelen ise 10 gram kaya tuzuna 50 gram ılık su eklenir sonra içindeki tuzdan az bişe alınıp aynı miktar bal ekleyin her gün 7 8 damla ılıtılarak damlatın.
Zencefil Bal Faydaları
- Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.
- Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı korur.
- Vücuda enerji verir.
- Sindirim sistemini dengeler.
- Mide bulantısını hafifletir.
- Anne sütünü artırdığı düşünülür.
- Adet sancılarında rahatlatıcıdır.
- Ses kısıklığına iyi gelir.
- Sakinleştiricidir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Kalp damar sağlığını korumada yardımcıdır.
- Cinsel gücü artırır.
- Balgam söktürücüdür.
taze zencefil reddeleyip bal ile karıştırıldığı zaman her gün yemekten önce 1 2 çorba kaşığı yutulur bu hazımsızlığa iyi gelir. ayrıca mide ekşimesi ive mide yanması için hazımsızlığa karşı yemeklerden önce ve ya sonra ısırarak taze zencefil de tüketilebilir.