Yapay Zeka ile İnsan Zekası Arasındaki Fark
Yapay Zeka ile İnsan Zekası Arasındaki Fark birçok alanda değişmektedir. İnsanlar sosyal-psikososyal etkileşimde daha iyiyken, Yapay Zeka sistemleri insan dilini ve sembolizmini anlamakta zorluk çekmektedir.
İnsanlar genellikle robotlardan daha karmaşıktır. Örneğin, insanlar insan duygularının anlamını yapay zeka sistemlerinden daha iyi anlarlar. Bununla birlikte, insanlar ve yapay zeka sistemleri arasında her iki taraf için de önemli olabilecek bazı temel farklılıklar vardır.
Yapay Zeka ile İnsan Zekası Arasındaki Farklar
Yapay Zeka ile İnsan Zekası Arasındaki Farklar aşağıda sıralandığı gibidir;
- Etkileşim
- Farkındalık Düzeyi
- İşlev
- Görev
- Enerji Harcama
- Uyumlama
- Karar Verme
- Doğruluk
- Hız Ayrımı
- Köken Farklılıkları
- Kararlılık
- Veri Toplama ve İşleme
- Risk Belirleme
Etkileşim
İnsanlar sosyal varlıklardır. Öz farkındalık duygusu olan insanlar, çevresine ve kendisine karşı hassas ve duyarlıdır. Yapay Zeka sistemi ise duygusal ve sosyal duyguları algılayarak harekete geçemez.
Farkındalık Düzeyi
Yapay Zeka yalnızca kendisini tanıtma üzerine çalışır. İnsan zekası ise kendi benliğinin ve çevresindeki olayların farkındadır. Ve bu doğrultuda yaşar.
İşlev
İnsan zekası uygulama ve beyin fırtınası yapma üzerinde yetkindir, Yapay Zeka ise görevleri programlayıp yerine getirme sürecinde şekillenmektedir.
Görev
Yapay Zekanın sorumluluklar ve görevleri üstlenebilmesi için ilk olarak sistemin algılanması zaman almaktadır. İnsan zekası ise aynı anda birden çok role bürünüp onlarca sorumluluğu üstlenebilir. İnsanlar görevleri yerine getirmede yapay zekadan daha üstündür.
Enerji Harcama
İnsanlar gün içerisinde 25 wattlık bir enerji harcarken, modern çağda bilgisayarlar yapay zeka sayesinde yalnızca 2 wattlık enerji harcalar.
Uyumlama
İnsan zekası yaradılış gereği herhangi bir ortamda oluşan gelişimlere ve değişimlere ayak uydurabilirken, yapay zekanın değişimlere veya gelişmelere ayak uydurması oldukça zaman alır.
Karar Verme
Yapay Zeka yalnızca yapım aşamasında toplanmış olan verilere göre karar verebilir, insan zekası ise karar verme aşamasında öznel duygularıyla hareket edebilir. Bu durum bazen iyi bazen ise kötü sonuçlar doğrulabilir.
Doğruluk
İnsanlarda karar verme ya da bir doğrultuda hareket etme aşamasında hata payı etkin olabilirken, yapay zeka neredeyse hatasız bir şekilde işleyebilir.
Hız Ayrımı
Yapay Zekanın İnsan Zekasına oranla daha hızlı bir şekilde problemleri çözebildiği kanıtlanmıştır. bir insan bir sorunu 15 dakikada halledebilirken yapay zeka bu sorunu 1 dakika belki de daha kısa süre içerisinde çözüme kavuşturabilir.
Köken Farklılığı
İnsan Zekası, düşünme, hatırlama, akıl yürütme ve öğrenme odaklı olarak yaratılmıştır. Yapay Zeka ise verilen görevlere ve sorumluluklara daha hızlı çözüm geliştirmek için üretilmiştir.
Kararlılık
Yapay Zeka ile İnsan Zekası Arasındaki Farklardan bir diğeri ise Yapay Zekanın insanlardan daha kararlı olmasıdır. Yapay zeka sistemleri insanlardan daha tutarlıdır çünkü verilerle ölçülemeyen karmaşık kavramları doğru bir şekilde modelleyebilirler. İnsan Zekası ise karar vermede oldukça yavaş davranabilir.
Veri toplama ve İşleme
Yapay zekanın ve insanların büyük miktarda veriyi toplama, işleme ve analiz etme yeteneği, toplumu birçok yönden değiştirme potansiyeline sahiptir. İnsanlar büyük veri kümelerini analiz etmede daha usta olsalar da, Yapay Zeka (Al) verilerdeki kalıpları tanımak için eğitilebilir.
Risk Belirleme
Yapay zeka, kullanıcılara büyük veri döngüsünün tüm aşamalarında yardımcı olan ve farklı kaynaklardan gelen farklı veri türlerinin toplanmasını ve analizini içeren güçlü bir araçtır. Bu sürecin amacı, büyük miktarda verideki eğilimleri ve kalıpları belirlemek ve buna göre hareket etmektir. Yapay zeka, riskleri belirlemek için de yararlıdır. Yapay zekanın faydalarına rağmen verimsiz iş akışları potansiyel faydaları sınırlayabilir. Bu nedenle, yapay zeka daha iyi karar vermede ve riskleri belirlemede insan zekasına göre daha kritik bir araçtır.